MEEST GESTELDE VRAGEN
Header-Slider
Header-Slider
Header-Slider
  1. Wat wil de KJT voor Surinaamse kinderen betekenen? De visie van de KJT is het bijdragen aan een samenleving waarin kinderen, jongeren en adolescenten zorgeloos kunnen opgroeien tot gelukkige en gezonde burgers.

  2. Hoe wil de KJT dit doen? De KJT is een hulplijn waarbij kinderen en jongeren in alle vertrouwen over hun problemen kunnen praten en waar zij gepaste hulp kunnen krijgen.

  3. Wat is de KJT? De Stichting Kinder- en Jongerentelefoon is een jonge organisatie die is opgericht met het doel de situatie van kinderen en jongeren in Suriname te verbeteren, middels het bieden van o.a. anonieme telefonische hulp, om hierdoor een bijdrage te leveren aan o.a. het verminderen van het aantal (verborgen) kindermishandeling en- misbruik en het verminderen van het aantal suïcides onder deze doelgroep.

  4. Wat is het doel van de KJT? De visie van de KJT is bijdragen aan een samenleving waarin kinderen en jongeren zorgeloos kunnen opgroeien tot gelukkige en gezonde burgers.

  5. Is de KJT een religieuze en/of een politieke organisatie? ( Wat voor type organisatie is de KJT?) De KJT is een overheidsstichting die op 15 november 2007, is opgericht door het  Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). De hulplijn is (in deze vorm) sinds 20 november 2008 operationeel.

  6. Wat is Mi Lijn? De (counseling)hulp die door de Stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) wordt geboden via de gratis hulplijn, via Facebook en WhatsApp, wordt in 1 woord Mi Lijn genoemd.

  7. Waarvoor kun je bellen naar de Mi Lijn? Je kunt bellen of contact maken met Mi Lijn voor alles wat jou bezighoudt. Dus als je een vraag hebt of met een probleem zit, of als je gewoon even wilt praten. Je kan/ moet zeker contact maken als je geweld ervaart (kindermishandeling, huiselijk geweld of gender-gerelateerd geweld) of overhoop zit met negatieve gevoelens of gedachten.

  8. Wanneer kan je ons bellen? Mi Lijn is elke dag en de hele dag, dus 1x24uur beschikbaar via het gratis verkort nummer 123, WhatsApp1 / WhatsApp2 en Facebook.

  9. Wie mag bellen naar Mi Lijn? Personen in de leeftijdscategorie van 6 t/m 25 jaar, kunnen bellen naar de KJT op het nummer 123 als ze een vraag of probleem hebben die zij willen bespreken. Ook anderen die ervan op de hoogte zijn van dat kinderen en jongeren in een onveilige situatie zijn of in een situatie verkeren die niet bevorderlijk is voor hun ontwikkeling kunnen hierover naar de KJT bellen. Ook slachtoffers van gendergerelateerd geweld en/of huiselijk geweld mogen contact opnemen met de hulplijn.

  10. Wat is anoniem? Anoniem betekent dat jij jouw echte naam niet aan ons hoeft te vertellen.

  11. Wat is confidentieel? Confidentieel betekent, dat als jij iets aan ons verteld, wij het niet zomaar aan iemand anders vertellen.

  12. Wat kost het om te bellen naar Mi Lijn? Bellen naar Mi Lijn is helemaal gratis. Het kost dus niets. Je kan vanuit een huistelefoon en vanuit je mobiel bellen. Ook als je geen beltegoed hebt kan je naar ons bellen.

  1. Wie werkt er allemaal bij de KJT?
    Vaste medewerkers:
     Het gaat hier om personen die vast in dienst zijn van het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en zijn uitgeleend aan de Stichting.
    Vrijwilligers: Personen die op vrijwillige basis (tegen een minieme vergoeding) hun krachten geven aan of helpen/ werken bij de KJT als belcounselor of als outreach medewerker.

  2. Hoe kan ik werken bij de KJT? Indien u als vaste medewerker zou willen werken bij de KJT moet er een sollicitatiebrief gericht worden naar het Ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (persoonlijk afgeven) of aan de directeur van de KJT, via het e-mailadres info@bel123.org.
    Indien u reeds in overheidsdienst bent kunt u na een oriënterend gesprek bij de stichting, overplaatsing aanvragen of vragen om uitgeleend te worden aan de stichting.
    Indien u vrijwilligerswerk wil doen, kunt u op deze link klikken en uw gegevens invullen. Of stuur een sollicitatiebrief naar info@bel123.org.
  1. Ik geef graag op een slimme manier. Hoe zeker ben ik dat mijn donatie ten goede komt van het werk van de KJT?
  2. Waar gaat mijn geld eigenlijk naartoe? Wordt het gebruikt voor projecten of programma’s van de KJT?
  3. Hoe zorgt de KJT ervoor dat donaties goed worden besteed?
  4. Hoe kan ik een gift maken?
  5. Is er een donatie cancelen beleid bij de KJT?
  6. Is het mogelijk dat ik speciale dagen zoals verjaardagen, Kerst, etc. kan doneren aan het werk van de KJT?